Hakimlere 14 Bin, Kamu Avukatlarına 5 Bin Lira
Devletin milyonlarca liralık davalarına bakan ve ‘kamu gücünü’ temsil eden 20 yıllık bir kamu avukatı 5 bin 490 lira maaş alıyor. Devlet, aynı meslek grubundan birinci sınıf hâkim-savcıya ise 14 bin 600 lira maaş veriyor. Bu yüzden kamu avukatlığından kaçış sürüyor. Hazine’nin 1300 olan avukat sayısı 800’e indi.
AYNI hukuk fakültesinden mezun, biri devletin hâkimi-savcısı, diğeri avukatı iki meslek grubu arasında yaklaşık üç kat maaş farkı ortaya çıktı. Devletin milyonlarca liralık davalarına bakan ‘kamu gücünü’ temsil eden 20 yıllık bir kamu avukatı 5 bin 490 lira maaş alıyor. Devlet, aynı meslek grubundan birinci sınıf hâkim-savcıya ise 14 bin 600 lira maaş veriyor.
DÜŞÜK MAAŞ SORUNU
4 bin 200 kamu avukatının temel sorunu, 29 yıldır özlük haklarında emekliliklerine de yansıyacak iyileştirme yapılmaması. Düşük maaşları gibi “tahsil” şartıyla ödenen ve yıllık 22 bin TL limit konulan “vekâlet ücreti” adı altındaki ücretleri de yetersiz. Bu yüzden kamu avukatlığından kaçış başladı ve sürüyor. Kamu avukatları, hâkim-savcılık, müfettişlik gibi mesleklere geçiyor.
Hazine’nin 1300 olan avukat sayısı 800’e indi. Diğer kamu kuruluşlarındaki avukat sayısı da her geçen gün azalıyor. Bu tablo böyle sürerse, önümüzdeki yıllarda devlet avukatsız kalacak. Bu düşüş nedeniyle kamu adına yürütülen hukuk hizmetinin zaafa uğrayacağı ve kamu zararı ortaya çıkacağından endişe ediliyor.
YÜKSEK MESLEKİ RİSK
Kamu avukatlarının ikinci temel sorunu yüksek mesleki risk. Yoğun iş yükü altında usuli işlemlerin süresinde yapılamaması nedeniyle kamu zararı doğması halinde bu zarar dosyaya bakan avukata rücu ediliyor. Mesleğe yeni başlayan 4 bin 700 lira maaşlı genç bir kamu avukatı, bu yüzden 7 bin 500 liralık “kamu zararını” ödemek zorunda kalabiliyor. Diğer yandan sigorta şirketleri, kamu avukatlarına “Riski çok yüksek” gerekçesiyle “mesleki mesuliyet sigortası” yapmıyorlar.
İŞ YÜKÜ SORUNU
Üçüncü temel sorun iş yükü. Bazı yerlerde bir idarede çalışan kamu avukatı yılda 30-40 dosyaya bakarken, diğer bir idarenin avukatının baktığı dosya sayısı 700-800’ü buluyor. Cizre’de bir kamu avukatının önünde tam 2 bin dava dosyası olduğu ve günde 100 tebligatın da önüne geldiği belirtiliyor. Kamu avukatları, düşük maaş, yüksek mesleki riskin yanı sıra iş yükü altında eziliyorlar.
BAROLARDAN ÖNERİLER
Kamu avukatlarının bu sorunlarını çözümü için Ankara Barosu devreye girdi. 15 Mart’ta Ankara Barosu’ndaki toplantı sonrası 35 baronun desteğiyle çözüm için kanun teklifi taslağı hazırlandı.
Ankara Barosu Kamu Avukatları Kurulu Başkanı Makbule Karaoğlan başkanlığında kurul üyesi avukatlar Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ile temasa geçtiler. Bu görüşmede baronun çözüm önerisi rapor halinde Adalet Bakanlığı ve AK Parti Grup Başkanlığı’na gönderildi. Bu öneri CHP milletvekili Mahmut Tanal tarafından kanun teklifi olarak verildi.
Kamu avukatları mesleği avukatlık olan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den destek için randevu talep ettiler. Kamu avukatları şimdi Bakan Gül’den randevu ve 16 Nisan’da açılacak TBMM’den mesleklerine nefes aldıracak yasayı çıkarmasını bekliyorlar. Kamu avukatları adına takip ediyor olacağım.
Geçtiğimiz 5 Nisan Avukatlar Günü’ydü. Ben de adalet için savaşan 120 bin avukatımızın Avukatlar Günü’nü kutlarım.
Haber linki için tıklayınız.